Справжня механіка від Bloody – S510N – огляд ігрової клавіатури | EDG Group

A4Tech Bloody справедливо належить звання популяризатора оптико-механічних перемикачів для ігрових клавіатур. Кілька років поспіль головні флагмани бренду мали на борту саме таку технологію. Сьогодні ж, уперше за тривалий час, представляємо вам повернення до класичного формату клавіатуроконструювання – суто механічну клавіатуру Bloody S510N.

Існує три варіації S510N: світла Ice White, Pudding з прозорими торцями кейкапів і темна Fire Black. В Україні модель поки представлена лише в темному «вогняному» кольорі.

В пакуванні, окрім власне клавіатури, ви знайдете пуллер для демонтажу клавіш і дев'ять змінних кейкапів чорного кольору. Вони потрібні для зовнішньої кастомізації клавіатури. Чергуючи червоні та чорні клавіші ви можете змінювати вигляд пристрою як вам заманеться.

Розкладка, розташування клавіш та дизайн клавіатури традиційні для бренду. S510N – це повнорозмірна клавіатура-скелетон з номерним блоком праворуч. Має короткий "ентер". Пропуск – він же пробіл – посилено подвійними пружинами та гвинтами, тож бийте по ньому не жаліючи сили – не зламається.

Є 12 мультимедійних клавіш які працюють у комбінації з клавішею FN.

З допомогою функціональної клавіші FN також можна перемикати ефекти підсвічування. Це FN + F12 для почергової зміни ефектів (їх тут передвстановлено десять), або FN + цифри від одного до нуля, якщо ви хочете обрати якийсь конкретний режим одразу. FN + стрілка вгору або вниз регулюватимуть яскравість підсвічування, а FN та стрілки ліворуч/праворуч допоможуть перемикатися між трьома профілями макросів, які встановлюватимуться вами індивідуально за допомогою програмного забезпечення. Аналогічні функції доступні при натисканні FN + F9 та F10.

Кілька слів про підсвічування. Воно тут неонове, а НЕ RGB. Відмінність полягає у тому, що один діод може світитись лише одним кольором, а не кількома. Тобто, якщо буква «Г» в нас зелена – вона буде зеленою постійно, який би ефект підсвічування ви не обрали. Але думаю цей факт навряд когось засмутить – вбудованих ефектів підсвічування тут достатньо за замовчуванням. Тобто клавіатура не зможе світитись одним суцільним кольором. За замовчуванням вона має колірні зони. Через відсутність RGB-діодів усі клавіші не зможуть стати синіми, або, наприклад, червоними.

У фірмовому програмному забезпеченні Bloody Keydominator можна налаштувати макроси та гарячі клавіші. Програмується кожна клавіша, можна емулювати різні комбінації та команди – неосяжний політ фантазії.

Функціонал ПЗ настільки великий, що заслуговує окремого відеоінструктажу. Клавіатура має 3 профілі макросів, перемикаючись між якими можна змінювати різні набори налаштувань та пресетів. До прикладу, я запрограмував функцію «копіювати» на одиничку в першому профілі, потім перемкнувся на другий профіль, де одиничка в мене виконує функцію «вставити», а після цього увімкнув третій профіль, в якому одиниця не запрограмована і за замовчуванням працює як стандартна цифра 1. В кожен профіль можна запам’ятати силу силенну різних команд і комбінацій – використовуйте профілі як вам завгодно: один, приміром, може бути ігровим, інший відповідатиме за монтаж відео, а третій для стандартних офісних функцій. Повна персоналізація і уніфікація. Достатньо встановити Keydominator лише один раз – його інтерфейс навігації автоматично вмикатиметься в куточку екрана кожен раз при під’єднанні клавіатури.

S510N має чотири мегабайти вбудованої пам’яті, а це означає, що усі ваші налаштування зберігатимуться на клавіатурі навіть при підключенні до іншого ПК без спеціального програмного забезпечення.

Налаштувати ефекти підсвічування за допомогою ПЗ не вийде, але ви матимете 10 повноцінних та різноманітних режимів за замовчуванням.

Клавіші мають похилу конструкцію – вони йдуть каскадом згори-вниз. Це, а також ледь помітні вирізи на нижніх кутах кожного кейкапа, робить випадкове натискання майже неможливим. Тобто ненароком зачепити сусідню клавішу при друці наосліп, або під час напруженого матчу вам буде складно – дуже завбачливо.

Клавіатура на 100 відсотків оснащена системою Anti-ghosting. Це означає, що кожне натискання будь-якої клавіші буде реєструватися, незалежно від того скільки клавіш затиснуто одночасно.

Кабель – на противагу традиційному тканинному обплетенню – прогумований. Ефект пам'яті тут присутній, але досить помірний. Тобто ситуації, в якій кабель вашої клавіатури одразу з коробки запам'ятовує найнеймовірніші віражі і вперто не хоче випрямлятися, не буде.

Конектор кабелю – чорний – що стало для мене особистою трагедією, бо ж конектор червоного кольору моєї домашньої клавіатури Bloody на практиці показав себе досить корисною та зручною штукою, коли треба швидко зорієнтуватися в портах та кабелях комп'ютера.

Позаду клавіатури по периметру корпуса розміщені дренажні отвори, що стануть у пригоді при випадковому потраплянні великої кількості рідини на клавіатуру. На чотирьох кутах клавіатури присутні гумові ніжки для збільшення тертя – ці хлопці знають свою справу.

Найунікальнішою особливістю клавіатури, як вже було зазначено, є її перемикачі. Вони тут суто механічні. Якщо в традиційній оптико-механіці Light-strike ми мали світловий лазер, який відповідав за спрацьовування клавіші, то BLMS-перемикачі спрацьовують від звичайного з’єднання контактів шляхом пружинного механічного ходу клавіші. Спеціальне налаштування точки та сили спрацьовування забезпечує неймовірні тактильні відчуття при роботі. S510N оснащена червоними перемикачами BLMS. Їм притаманна безшумна та лінійна робота. Хід – чотири міліметри, хід до спрацьовування – 2 міліметри. Швидкість відгуку – 1 мілісекунда, відповідно до технології, що зветься Ahead Quick Step.

Звичайно Ahead Quick Step – це не Light Strike з його двома десятими мілісекунди, але тактильні враження даровані BLMS світчами цього варті – повірте на слово, а ще краще переконайтесь самі.

Оптичні перемикачі Light Strike – мова йде саме про безшумні лінійні світчі, а не ті що з кліком, хоч і дарують феноменальну рекордну у світі швидкість спрацьовування, не дають таких виразних відчуттів при натисканні як BLMS. А різницю у швидкості, яка складає вісім десятих мілісекунди, я думаю ви навряд помітите. Якщо ви звісно не кіборг.

Кейкапи сидять на перемикачах дуже впевнено – клавіатура не деренчить та не створює зайвого шуму.

Bloody S510n – це сучасна механічна клавіатура, яка завдяки гнучкості функціонала згодиться як для геймінгу, так і для офісної роботи, а більше – навіть для творчості та медіавиробництва. Завдяки відмові від металу в каркасі корпусу вдалося знизити вагу клавіатури, а гумові демпфери чудово виконують свою функцію з надійної фіксації на поверхні. Барвисті налаштування підсвічування та кастомізація кейкапів милуватимуть ваше око та вноситимуть різноманіття у буденність. Ну і звісно незабутні BLMS-перемикачі з їхньою тактильною віддачею та точністю спрацьовування – про них ви ще не раз почуєте.