Такого ще не було! Огляд серії ігрових контролерів Bloody GP

Інколи без нього просто не обійтись. Деякі ігри так і просять, аби в них грали з геймпадом, контролером, або як дехто його неправильно називає – джойстиком. Цей пристрій створений і розроблений суто для геймінгу, на відміну від клавіатури та миші, на яких можливість грати з’явилася лише опосередковано та згодом. Тому, цей комфортний та продуманий інструмент точно не буде зайвим в арсеналі поціновувача ігор. З цих міркувань Bloody і створили ексклюзивні та перші в Україні універсальні ігрові геймпади.

Серія контролерів GP наразі представлена трьома моделями: GP30, GPW50 та GPW70. До слова, GP30 отримав одразу дві колірні варіації. Конструкційно це стандартні геймпади формату Xbox (адже вони призначені передусім для геймінгу на ПК) з усіма базовими елементами керування, розміщенням стіків та кнопок. На борту кожної моделі ви знайдете лівий та правий стіки, D-pad, або хрестовину, кнопки ABXY, ліву та праву кнопки, лівий і правий курки, стандартні Start, Back, Home.

Кожен контролер оснащений подвійними вібромоторами. Завдяки зворотному відгуку відчуття від ігрового процесу дійсно захоплюють.

Фішкою серії є кнопка Turbo. Її функція полягає у багаторазовому швидкому спрацюванні обраної кнопки, або навіть комбінацій кнопок.

Призначити можна одразу кілька кнопок або комбінацій – контролер буде їх запам’ятовувати. Скидати записані комбінації можна за допомогою кнопки Clear – вони будуть скидатися по одній – просто затисніть кнопку, або комбінацію, яку ви призначали раніше як Turbo і натисніть Clear.

Зверніть увагу, що функція Turbo має сесійний характер, тобто при кожному вимкненні контролера, Turbo скидатиметься. Turbo – це не макрос.

Кожен контролер має 4-позиційні світлодіодні індикатори стану, які допомагають відстежувати режими підключення до різних платформ, повідомляють про стан заряду акумулятора у бездротових моделях.

На цьому загальні подібності контролерів практично закінчуються. Для зручності особливості кожної моделі я вивів у такі собі цікавинки і спробував пояснити, як вони працюють.

GP30. Дротовий представник серії з інтерфейсом підключення USB. Має два дизайни, один з яких це цікава стилізація під Nintendo Switch. Модель сумісна з ПК, Switch, Android та PS3. Є підтримка протоколу PC/X-Input та старішого PC/D-Input. Перемикання між цими режимами здійснюється за допомогою кнопки Home та зокрема відображається чотирипозиційним LED-індикатором.

GPW50 – це бездротова модель геймпада, що з першого погляду доволі схожа на попередню тридцятку. Контролер сумісний з ПК, PS3 та Android. Підключення відбувається за допомогою 2.4-Ггц USB-A приймача, або ж через кабель USB Type-C. Він за сумісництвом слугує і зарядним кабелем. Ви можете продовжити гру навіть дистанційно, якщо, наприклад, ви не хочете вставати і будете заряджати геймпад від мережевої розетки, що знаходиться біля вас. Діапазон роботи бездротового з’єднання – 10 метрів.

За замовчуванням геймпад надаватиме перевагу бездротовому підключенню. Якщо під’єднати приймач і кабель одночасно, то дротова функція працюватиме лише в режимі заряджання.

Для дротового з’єднання вам потрібно підключити кабель до пристрою і натиснути кнопку Home. Це важливо, адже, без натискання цієї кнопки геймпад працюватиме у режимі заряджання.

GPW50 працює на двох протоколах PC/X-Input та PC/D-Input – перемикається між ними також через утримання кнопки Home. Цікавим моментом є можливість поміняти місцями лівий стік і хрестовину, що може бути корисним для індивідуального підлаштування будь-якої гри. Для цього достатньо одночасно натиснути кнопку Start та кнопку лівого стіка. При цьому індикації не буде, тому будьте обачні.

Вимикається контролер одночасним натисненням лівого та правого стіків, кнопки Back і Start. Трохи заморочено, зате навіть у найвульгарніших комбінаціях у Mortal Kombat у вас навряд вийде випадково його вимкнути.

Бережіть заряд для відповідальних моментів. Та навіть у відповідальний момент ви завжди зможете під’єднати кабель та продовжити баталію майже безшовно.

GPW70 має схожі принципи роботи. Це передусім стосується підключення, заряджання, перемикання між протоколами X-Input та D-input, зміни місцями хрестовини і лівого стіка. Та перш за все ця модель має цілу низку переваг, які наближають її до преміум-сегменту і роблять її справжнім флагманом серії. Потужність цього девайса відчувається відразу коли береш його до рук. Він трохи важчий за попередників, оснащений подвійними накладками на тримачах, верхня з яких – прогумована. Завдяки цим особливостям контролер впевнено лежить у руках як литий. Ліва та права кнопки GPW70 мають хід з кліком, а не плавний – як у перших моделях. Вимикається GPW70 утриманням маленької кнопки Reset вгорі – випадкових казусів під час гри не трапиться.

Індивідуальне налаштування тут також більш детальне. Є покрокове регулювання швидкості функції Turbo та інтенсивності вібрації. Вібро-відгук серії GP це щось неймовірне.

Окремої уваги заслуговує RGB-підсвічування геймпада. Увімкнувши його, у ваших руках опиняється ну точно пульт керування космічним шатлом. Виглядає казково та надзвичайно органічно. Воно тут двозонне: нижня смужка та кнопки ABXY зі стіком. Керується дуже просто, але від цього не менш деталізовано. Затисніть кнопку LED та перемикайте хрестовину вгору-вниз, аби змінити ефект підсвічування зони кнопок, та ліворуч праворуч – для зміни кольору підсвічування. Для смужки користуйтеся схожою схемою, але вже з кнопками Start для ефектів та Back для кольорів.

Звучить складніше ніж виглядає. Хочу окремо відзначити детальний посібник користувача, що постачається в комплекті з кожною моделлю разом з приймачем та зарядним кабелем. В ньому українською мовою доступно показано та розказано про увесь функціонал та керування геймпадами, яке ми розглядали у цьому огляді і навіть більше. Розбереться навіть дитина!

Фінальним пагорбом на вершину Олімпу геймінгу є здатність GPW70 програмувати макроси. Для цього є одразу дві кнопки позаду контролера – ліва та права. Затискаємо кнопку макроса на 5 секунд, починають блимати другий і третій індикатори, обираємо функціональні кнопки, які потрібно запрограмувати, ще раз натискаємо кнопку макроса. Це налаштування зберігатиметься навіть після вимкнення геймпада. Очищуємо налаштування фактичним перезаписуванням пустоти: тримаємо кнопку макроса 5 секунд, чекаємо індикації, знову натискаємо кнопку макроса. Готово – налаштування очищено.

Також GPW70 оснащений 3.5-мм портом для гарнітури. Проте зверніть увагу – він сумісний лише з Nintendo Switch та протоколом D-Input на ПК.

Аби не розтягувати огляд, на останок я хочу виокремити деякі важливі моменти та лаконічно вмістити їх у кілька речень формату частих питань.

Ви спокійно можете підключати до комп’ютера два різних геймпади будь-якої моделі. Стандартний додаток Xbox для Game pass на Windows без проблем підхоплює геймпади без додаткових драйверів, хитрощів та маніпуляцій. Годі й казати про Steam. В іграх контролери відображаються коректно по-класиці – гравець 1, гравець 2.

Стосовно X-input та D-input, якщо ви людина, яка не знайома з історією та влаштуванням ігрових контролерів. Коротко – це технологія передачі інформації комп’ютеру. D-input використовувався в старих іграх, і для того аби такі геймпади працювали у нових іграх, потрібно витратити багато часу на налаштування та встановлення драйверів. Сучасні ігри працюють з X-input – вони одразу його розпізнають та підлаштовують свій інтерфейс. З контролерами від Bloody ви можете грати як в сучасні ігри, так і в класичні старі. Функції кнопок для кожного протоколу та платформи зокрема зазначені в посібнику користувача.

Окрім комплектного, для заряджання бездротових геймпадів підійде будь-який сторонній кабель USB Type-C.

Для підключення до Android пристроїв вам знадобиться OTG-адаптер. Майте на увазі.

Серія геймпадів GP – це справді історична подія в історії бренду, адже вони є першими в Україні представниками царини геймерських контролерів Bloody. Плавні лінійні курки, надточна хрестовина, якість збірки, унікальні функції та можливість індивідуального налаштування – ці та багато інших аспектів є втіленням професійного підходу виробника до реалізації усіх потреб сучасного геймера.

Це ми вже не говоримо про колоритний та різноманітний дизайн кожної моделі.

Вдалий баланс функціонала та комфорту не за всі гроші світу. Дротовий GP30, бездротовий GPW50 чи королівський флагман GPW70 – з Bloody кожен може обрати собі те, що йому до смаку!